29 okt

Reis van je hoofd naar je hart ...

(0 votes)
font size

‘Vertrouw op je gevoel’ , ’Volg je buik-gevoel’ , ’Volg je hart’ ...., we horen het steeds vaker zeggen, ook al wordt het wel eens afgedaan als zweverig of té simplistisch. Intuitie is dan ook niets wat we eenduidig kunnen vastleggen en definiëren, wat ons rationele brein echter toch zo graag zou wil. We leven dan ook in een maatschappij waar onze rede en de linkerhersenhelft de baas zijn geworden, dé norm en dé waarheid. Het is normaal geworden om vanuit je hoofd te communiceren en te leven, met gevolgen zoals burn-outs, tijdsgebrek, conflicten, depressies, laag geluksgevoel en relaties in crisis. We voelen ons vereenzaamd, lusteloos en innerlijk leeg, omdat we de andere helft van ons bestaan vergeten zijn.

De intuïtieve geest is een heilig geschenk.
Het rationele verstand een trouwe dienaar.
We hebben een maatschappij geschapen
die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten. - Albert Einstein

We zijn in onze westerse maatschappij gevoelens en emoties vaak als ondergeschikt of zelfs storend gaan zien. follow-your-heartHet gevolg is dat heel wat mensen tegenwoordig als het ware 'in hun hoofd wonen'. Als deze mensen dan toch een plotse intuïtieve inval of een sterk buikgevoel hebben, brengt hen dat in grote twijfel, omdat het goed ontwikkelde rationele verstand al snel met een portie argumenten komt aandraven die ons weer helemaal uit evenwicht brengen.  Toch zijn we niet helemaal onze intuïtie vergeten. Als we bijvoorbeeld voor een erg moeilijke keuze staan in het leven, maken we lange lijstjes met voor- en nadelen in ons hoofd, we vragen anderen om raad of advies, maar als het uiteindelijk aankomt op knopen doorhakken, vallen we vaak terug op onze intuïtie en vertrouwen we op ons gevoel. En dat is een wijze keuze. Want als we erin slagen de verbinding met deze innerlijke gids te versterken en er steeds meer op te vertrouwen, ervaren we vanzelf hoeveel eenvoudiger, rijker en aangenamer het leven wordt.

De rede biedt ons vele mogelijkheden tegelijk.

Intuïtie kiest daaruit feilloos de beste. - Arthur Japin

Maar juist in die intuitieve kracht, ligt misschien ook wel onze grootste angst. Als je erop durft te vertrouwen, is deze zo krachtig dat het alle twijfel zonder enige moeite achter zich laat. En zou het kunnen dat we ons precies daarom zo vaak weerhouden om contact te maken met dat innerlijke weten? Uit angst voor het ontwaken van deze stille kracht die in ons sluimert, dat wilde, ongetemde, vrije deel van onszelf? Dat deel dat vrij is van vooroordelen en dogma’s, zich niets aantrekt van wat anderen denken, of van keuzes die we in het verleden gemaakt hebben? Die ontembare kracht die niet aan banden te leggen valt, maar die we allemaal in ons dragen, hoe zwaar ook bedolven onder de overtuigingen, conditioneringen en culturen waarmee we zijn opgegroeid? We herkennen dit allemaal, maar het vraagt moed om ons open te stellen voor deze innerlijke leiding, dit wijze kompas.

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.

Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.

Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt. - Marianne Williamson

Heart Intelligence nodigt ons uit om weer die innerlijke balans te vinden, en ons meer door het hart te laten leiden. Je ontwikkelt het vermogen om het onderscheid te maken tussen ons hart of intuïtie enerzijds en onze gedachten, emoties, verlangens, conditionering, projecties en angstbeelden anderzijds. Het is jezelf toestaan om uit je hoofd te ‘zakken’, en te belanden in je hart. Wanneer we onszelf er toe brengen om ons hoofd en ons hart weer te laten samenwerken, gebeuren er prachtige dingen en ontstaat er een mooi evenwicht tussen zelfbewustzijn enerzijds en maatschappelijke interactie anderzijds. Je luistert naar je intuitie en vanuit je hart neem je subtiel waar wat er waar te nemen valt, of wat er in je om gaat. Ons hoofd helpt ons vervolgens dat wat we voelen te interpreteren, en we checken deze interpretatie met ons hart af. Zo weten we of dat gevoel écht klopt. We stellen als het ware het hoofd ten dienste van het hart.

The mind is a terrible master but a wonderful servant. - Robin Sharma

Met Heart Intelligence gaan we leven vanuit ons centrum, gegrond en verbonden tegelijk. We worden ons bewust van onze missie, maar aanvaarden tegelijk ook de beperkingen in de fysieke wereld, zonder dat dit ons kan ontmoedigen. We komen in actie en zetten onszelf in de wereld vanuit onze inspiratie, bezieling en innerlijke kracht. Door bewust eerst de beweging naar binnen te maken om van daaruit geïnspireerd en authentiek naar buiten te treden. En dat is waar het eigenlijk allemaal om draait, we zijn hier op aarde om in de ervaring te stappen. Ons fysieke lichaam hebben we gekregen om in interactie te gaan met de wereld om ons heen. Door aan de kant te blijven staan, missen we waarschijnlijk het mooiste van de reis.

Read 2488 times
Super User

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ADRES PRAKTIJK

Kapelsestraat 187

2950 Kapellen 

FOLLOW US

Volg ons op Social Media!
Op Facebook en Twitter, en nieuwsbrieven via email.