Blog

Geef een compliment op zo’n manier dat het ook ontvangen kan worden!

Gebeurt het vaker wanneer je iemand een compliment geeft dat het niet “landt”, omdat de ander het niet kan ontvangen? Vind je het zelf wel eens moeilijk om wat een andere tegen je zegt, binnen te laten komen, en écht te ontvangen? Vaak blokkeren, verzetten en verweren we ons (onbewust) tegen intimiteit, aandacht en liefde, en dus ook tegen het écht ontvangen van complimenten.

Compliment-1In mijn werk gebruik ik een eenvoudige maar krachtige hartgecentreerde communicatie strategie, die zorgt dat het compliment wél kan ontvangen worden. Ik gebruik deze techniek bewust als opwarmingsoefening in zijn werk als Heart IQ Practitioner & Groep Facilitator, om snel afstemming & verbinding te creëren in een groepen.

Bij de normaal gangbare of conventionele manier van complimenten geven, drukken we ons meestal uit in een vorm van “wat we vinden van” of “wat we zien in” de andere persoon. Voorbeeld: “Ik zie je vol zelfvertrouwen en competentie”, “Ik vind je krachtig en slim”,  “Ik vind je handig”, “Ik vind het heel bijzonder hoe jij …”, enz …

Wat er hier echter bij de ontvanger gebeurt, is dat men het compliment gaat weerleggen, afweren of ontkrachten. Niet zo direct in woorden, maar wel innerlijk, in de houding of door een té snelle reactie, waardoor het compliment wordt afgeblokt. De woorden worden wel gehoord, maar de échte boodschap, de waardering en de liefde die met het compliment gegeven wordt, kan emotioneel en energetisch niet ontvangen worden. Dit komt doordat ons emotioneel-energetisch-defentiesysteem (dat dient ter bescherming van het niet voelen van onze onwaardige kern, waardoor we maar een beperkte hoeveelheid intimiteit, liefde en aandacht kunnen toelaten) redenen, gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden gaat aanhalen om onszelf te zeggen en aan te tonen dat wat er zonet gezegd werd, niet juist is. De interne dialoog verloopt dan bijvoorbeeld als volgt: “Die kent mij nog niet erg goed, want in het verleden zijn er voldoende momenten geweest dat ik niet zo was, denk maar aan ….” en zo gaat de ontvanger het compliment voor zichzelf ontkrachten.

Hoe kan je een compliment geven op zo’n manier dat het wél ontvangen kan worden?

Wanneer je een compliment geeft in de vorm van wat je voelt in plaats van wat je ziet, ga je ongemerkt onder dat emotioneel-energetisch-defentiesysteem van de ontvanger. Niemand kan jouw ervaring en gevoel in vraag stellen of afwijzen, maar wel wat jij ziet of vind. De ontvanger kan moeilijk zeggen dat hij of zij je niet gelooft, dat zou het zelfde zijn als zeggen dat jij een leugenaar bent.

Je hoeft de persoon ook niet te “kennen”, om in het moment te weten wat je voelt in zijn of haar aanwezigheid. Het is een foute gedachte dat we iemand pas zouden “kennen” als we er eerst een bepaalde tijd mee hebben doorgebracht, het gaat over wat ons hart voelt in het moment, en dat te vertrouwen.

Ciompliment 2Het krachtigste compliment dat je kan geven, is in het moment met de andere delen wat er in jou omgaat en wat jij voelt in de ander zijn of haar aanwezigheid. Dit is een van de meest krachtige manieren om een goede verstandhouding en verbinding met een ander te vormen.

Geef aandacht, ruimte en tijd om het compliment te laten “landen” bij de ontvanger.

Voorbeeld: “Ik voel me krachtig bij jou”, “Ik voel me helder en geïnspireerd door jou”, Bij jou voel ik me erg geliefd & gekoesterd”, “In jou buurt voel ik me opgewekt en speels”, “Ik voel me begrepen en gesteund door jou”, “Wanneer ik bij jou ben, voel ik …”, “In jouw aanwezigheid, voel ik me …”,“Wat voelt het goed om in jou omgeving te zijn.”, “Ik voel me goed bij jou.”, “De manier hoe je naar me kijkt en lacht, geeft me een licht en warm gevoel.”

In deze vorm van een compliment geven aan iemand door uitdrukking te geven via ons gevoel, kan haast niet anders dan ook gevoeld worden! Dat wil nog niet zeggen dat de ontvangen hetgeen hij/zij hoort ook bewust aan zichzelf toeschrijft. En daarmee dus mogelijk niet echt iets ontvangt...

Als je een compliment ontvangt en je krijgt iets te horen waar je het (nog) niet mee eens bent, kun je desondanks bewust 'Dank je wel' zeggen, langzaam, woord voor woord. En met elk woord dat je uitspreekt, laat je het compliment zakken, landen. Je daalt steeds dieper in jezelf af tot je de plek vindt waar je het toch enigszins eens kunt zijn met de zender. Al is het maar een klein beetje. Neem de tijd hiervoor.

Dat beetje kun je uitbreiden door er bewust bij stil te staan in jezelf, door in je herinneringen te speuren naar voorbeelden, ervaringen die hierop aansluiten en te doorvoelen dat het klopt. Op deze wijze voed je jezelf, steeds een beetje meer. En zo landt de volgende keer een compliment alweer beter...

(met dank aan Judith Webber, voor de aanvulling)

ADRES PRAKTIJK

Kapelsestraat 187

2950 Kapellen 

FOLLOW US

Volg ons op Social Media!
Op Facebook en Twitter, en nieuwsbrieven via email.