29 okt

Er zit meer in ons hart dan het oog kan zien

(0 votes)
font size

Je kunt er nog moeilijk omheen: de aandacht voor het hart is nog nooit eerder zo groot geweest als in de afgelopen jaren. Mensen – met verschillende achtergronden en uit alle lagen van de bevolking – hebben het over het hart. Steeds meer ondernemingen wijzen in hun "mission statements" op het belang van "het hart" in leiderschap en "een hart" voor de klant. Steeds meer sprekers, artikels en boeken, zowel spirituele als niet-spirituele, verwijzen naar het hart. Of mensen het nu hebben over spreken vanuit het hart, luisteren naar het hart, in verbinding zijn met het hart, of het hart volgen, er is een duidelijk teken van een energetisch verhoogd bewustzijn rond het belang van het hart in alle beslissingen van het leven....

Als het centrum van het cardiovasculaire systeem speelt het hart een belangrijke rol in het leven en de gezondheid van het menselijk lichaam. Het is verantwoordelijk voor het leveren van zuurstofrijk bloed naar andere delen van het lichaam en regelt vele gebieden van ons auto-immuunsysteem.

Bij het beoordelen van onze gezondheid, is het allereerste vitale teken dat een arts of verpleegkundige onderzoekt onze hartslag. Deze kleine 300 gram spieren kan ongeveer 2.000 liter bloed door onze bloedvaten pompen over en afstand van zo'n 19.000 km per dag. Ter vergelijking, draai een keukenkraan helemaal open gedurende 45 jaar, dan heb je ongeveer even veel water laten lopen als de hoeveelheid bloed dat het hart heeft rondgepompt in een gemiddelde levensduur.

Het hart produceert zijn eigen elektrische energie en kan zelfs blijven kloppen buiten het lichaam, zolang het is voorzien van voldoende zuurstof. De energie die het hart creëert is genoeg om een vrachtwagen 32 km per dag te laten rijden, en als je die energie tijdens het leven van een persoon zou kunnen opvangen heb je genoeg om naar de maan te rijden en weer terug. 

heart-field

In de menselijke foetus begint het hart te slaan nog voordat de hersenen zijn ontwikkeld. En het belang van het hart toont zich zelfs in nog meer verbazingwekkende opzichten. Sinds het begin van de tijd word het hart beschouwd als de zetel van emoties, deugd, moed en wijsheid.

Oude culturen geloofden dat het hart een hand heeft in het bepalen van onze beslissingen. Dichters en romantici hebben altijd het hart gevierd als de belichaming van liefde, romantiek en passie. Kunstenaars hebben het hart weergegeven in een oneindig aantal creatieve en verrassende manieren - van fel brandend tot hard als steen.

In zijn klassieker 'De Kleine Prins,' heeft de schrijver Antoine de Saint-Exupery het hart voor altijd verheven door te verklaren: "alleen met het hart kun je goed zien". Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar."

Het is ironisch dat de wetenschap en het menselijk begrip eindelijk beginnen te begrijpen en te bevestigen wat het menselijk bewustzijn al altijd heeft geweten: er zit meer in ons hart dan het oog kan zien.

Naast enkel bloed pompen naar de rest van het lichaam, hebben wetenschappers nu ontdekt dat het hart wel eens een veel grotere, en belangrijkere rol speelt in de regie en het afstemmen van de vele systemen in het menselijk lichaam: het zorgt ervoor dat alle functies harmonieus verlopen. Door deze ontdekking is een nieuwe discipline ontstaan genaamd neurocardiologie. Ze richt zich op het zenuwstelsel in het hart (ook wel aangeduid als het "brein" van het hart) en de manier waarop het hart en de hersenen met elkaar communiceren door middel van het zenuwstelsel.

Dat het hart en de hersenen een voortdurende dialoog onderhouden is veelbetekenend. Vroeger dacht men dat de hersenen alle andere biologische mechanismen van het menselijk lichaam aanstuurden. Nieuw bewijs suggereert dat de hersenen onderwerp zijn van controle, in plaats van de controller te zijn.

In 2007 presenteerde de eminente neurowetenschapper dr. Richard Davidson van de Harvard University zijn onderzoek naar hoe sociale en emotionele vaardigheden aanleren verandering veroorzaakt in de hersenen. Deze en andere ontdekkingen vertellen ons dat het hart werkelijk de hersenen controleert, met name op het gebied van intuïtie, creativiteit, spiritualiteit en andere 'rechter hersenhelft' manieren van denken. Verder onderzoek aan het Institute of Heart Math (IHM) heeft aangetoond dat het hart via vier kanalen communiceert met de hersenen:

1. Neurologische communicatie via het zenuwstelsel

2. Biofysische communicatie via puls golven

3. Biochemische communicatie via hormonen

4. Energetische communicatie via magnetische velden

Het hart stuurt instructies naar de hersenen door elk van deze kanalen. Het brein reageert vervolgens op deze signalen afkomstig vanuit het hart door te transformeren naar de overeenkomstige staat; het synchroniseert zich dus met de huidige staat van het hart. Deze interactie is niets minder dan fascinerend te noemen ...

Als het hart, bijvoorbeeld, in een negatieve emotionele toestand verkeerd, dan zendt het corresponderende negatieve signalen naar de hersenen. De hersenen verwerken deze negatieve berichten en stuurt de rest van het lichaam overeenkomstig aan. Dit is de reden waarom wanneer je last hebt van een negatieve emotie, de rest van je wezen die negativiteit lijkt te weerkaatsen. Je voelt de emotie in je lichaam.

Een andere belangrijke constatering van het IHM is dat deze samenhang ook kan optreden tussen twee verschillende mensen, en wel wanneer het magnetisch veld opgewekt door het hart van een persoon wordt gesynchroniseerd met die van de andere. Misschien is dit wat mensen werkelijk bedoelen als ze zeggen dat ze 'goede vibes "voelen rond bepaalde mensen, of 'bad vibes' bij sommige andere mensen.

Het belang van deze twee nieuwe ontdekkingen opent oneindig veel nieuwe mogelijkheden in de groei van het menselijk bewustzijn en begrip.

Neurocardiologen hebben ontdekt dat het hart, net zoals de hersenen, kan leren, herinneren, voelen en waarnemen op zichzelf. Dit betekent dat het hart ons dus ook kan voorzien van intelligente begeleiding bij het vinden van de antwoorden die je zoekt.

Als het hart wel degelijk invloed kan hebben op de geest, dan moet het mogelijk zijn om positieve kansen te creëren voor het individu, simpelweg door het bemoedigen van positieve gedachten en emoties, en door het hart in een positieve of gelukkige toestand te houden.

Deze ontdekking gebruik ik om mensen te helpen bij het bestrijden van stress en om de gewenste ontwikkelingen of veranderingen te induceren in hun leven. De tweede ontdekking ( dat hart activiteit tussen twee of meer personen kan worden gesynchroniseerd) betekent dat het geluk (of elke anderen emotionele toestand, wat dat betreft) kan worden gecommuniceerd en gedeeld met anderen, waardoor een besmettelijke golf van gedeelde gedachten en emoties ontstaat. Dit is exact wat we laten ontstaan binnen een Heart Circle.

Read 1178 times
Super User

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ADRES PRAKTIJK

Kapelsestraat 187

2950 Kapellen 

FOLLOW US

Volg ons op Social Media!
Op Facebook en Twitter, en nieuwsbrieven via email.