29 okt

De angst: niet goed genoeg te zijn

(0 votes)
font size

De angst “niet goed genoeg te zijn”, zit in ieder van ons verborgen. Afhankelijk van hoe we deze angst voor het eerst hebben ervaren, en welke verhalen we er voor onszelf rond hebben gecreëerd, zal deze angst sterk ons leven bepalen, al is dat vaak onbewust.

Stel je het volgende voor. Wanneer we geboren worden, voelen de meesten van ons zich als baby onvoorwaardelijk geliefd, geborgen en veilig, dankzij de liefdevolle verzorging en verbondenheid van onze ouders. Wanneer een vrouw zwanger is, borstvoeding geeft, of een vader die voor het eerst zijn pasgeboren kind ziet en zich helemaal verbindt, worden we als baby overspoeld door hun onvoorwaardelijke liefde en aandacht, beide ouders vertoeven een tijdje samen op een roze wolk.

notgoodenoughHelaas blijft dit soort liefde niet eeuwig duren. Vroeg of laat komt er in ons prille leven een moment dat we ons voor het eerst niet geliefd voelen, misschien omdat er iemand boos werd, we een berisping kregen, of nog erger, we genegeerd werden.   

Op dat moment ervaren we voor het eerst een gevoel van afscheiding, niet langer geliefd en verbonden. En  omdat we op die jonge leeftijd nog helemaal openen en één en al “gevoel” zijn, identificeren we ons met dat gevoel, en gaan we denken 'Ik ben niet goed genoeg", gevolgd door de vraag " Wat heb ik gedaan om deze liefde en verbinding te verliezen? ". In dat moment wordt de angst “niet goed genoeg te zijn” in ons geboren. Belangrijker nog dan de vraag "Wat heb ik gedaan om deze liefde en verbinding te verliezen?", is de volgende vraag die we ons dan gaan stellen: "Wat moet ik doen om die liefde en aandacht terug te krijgen?" Het gedrag wat we op dat moment onbewust of bewust kiezen, om die aandacht en liefde van onze ouders terug te krijgen, heeft de kracht onze verdere leven én onze toekomst te bepalen. Sommige kinderen zullen proberen te gaan kruipen of lopen, en plots krijgen ze terug die bewonderende aandacht van hun ouders, vol liefde en lof. Op dat moment voelt het kind de liefde en verbinding terug. Het verhaal zal vanaf dat moment ingevuld worden met "Ik ben een doener en een uitvoerder. Als ik dingen doe en bereik ben ik belangrijk genoeg en zal ik liefde en aandacht krijgen.” Andere kinderen gaan dingen kapot doen of maken een enorme puinhoop, hun ouders geven hen aandacht en hun verhaal wordt "Als ik een puinhoop maak, of dingen kapot doe, ben ik belangrijk genoeg en krijgt ik liefde en aandacht." Nog andere ontdekken dat ze met een grappig gezicht of geluid hun ouders aan het lachen krijgen. Hun verhaal wordt "Wanneer ik mensen aan het lachen breng, ben ik belangrijk genoeg en zal ik liefde en aandacht krijgen."

Uiteraard zijn deze voorbeelden erg simplistisch en zijn er veel complexere oorzaken te vinden. Zo kan een kind dat zich genegeerd voelt door haar vader kunnen opmerkten dat hij wél met hart en ziel leeft voor zijn bedrijf. Dat kind creëert onbewust het geloof: “Als ik een succesvol bedrijf uitbouw, en een hoop geld verdien, zal ik de liefde en goedkeuring van mijn vader krijgen. Als ik dát doe, zal ik wel goed genoeg zijn." Het verhaal dat ze zichzelf vanaf dat moment begint te vertellen zal haar toekomst gaan vorm geven, gedreven door haar angst niet goed genoeg en niet geliefd te zijn. De trieste werkelijkheid is dat wanneer ze zelfs haar doelen bereikt, ze zich nog steeds niet goed genoeg of echt geliefd zal voelen.

Voor de meerderheid van de mensen word de angst niet goed genoeg te zijn een beperkende overtuiging, die hen zal weerhouden voluit te leven, en om hun grootste dromen te bereiken.

Het probleem is dat velen van ons zich niet eens bewust zijn van het verhaal van afscheiding dat zich afspeelt in onze geest, en de sterke invloed dat het heeft op ons leven. Als volwassenen blijven we ons echter afvragen 'Wat moet ik doen, wanneer ik me onzeker voel of ik wel belangrijk en waardevol genoeg  ben, om aandacht en liefde te krijgen in dit leven? "De meeste van ons zullen terugvallen op dat eerste gedrag of verhaal dat we onszelf aangeleerd hebben toen we als kind "succesvol" de liefde, goedkeuring, aandacht en/of waardering van onze ouders hebben terug gewonnen.

Als volwassenen gedragen we ons nog steeds het zelfde, om liefde en aandacht te krijgen, niet alleen van onze ouders, maar ook van onze partners, vrienden, vreemden en collega's. Sommigen van ons zullen daardoor zeer verstoorde en disfunctionele verhalen en misvattingen creëren over wat liefde en aandacht is.

De angst “niet goed genoeg te zijn” en het gevoel vanafscheiding beïnvloed onze innerlijke kracht, ons zelfbeeld en ons gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Alles wat je probeert te doen wordt gecontroleerd door je zelfbeeld en hoe sterk jij gelooft in jezelf. De angst “niet goed genoeg te zijn” tast ons zelfvertrouwen en gevoel van zekerheid aan, en verlaagt onze frequentie. Dit is dan ook de reden waarom je de beste manifestatie technieken in de wereld mag hanteren, en toch geen stap vooruit komt. Omdat  wanneer je daadwerkelijk in actie komt, om dat wat je werkelijk wil, in beweging te zetten, de angst je zal voorkomen om het ook écht in 3D te realiseren. Als we bewust of onbewust, met de angst leven niet geliefd te zijn, of bang zijn liefde te verliezen, hebben we de neiging een co-afhankelijke relatie dynamiek te creëren, met als basis verlatingsangst en bezitterigheid. En omdat we waar we onze aandacht op richten, en onze energie met onze emoties aan geven ook aantrekken, zullen we precies dat wat we niet willen en vrezen, in ons leven zien verschijnen.

Heart Intelligence helpt je bewust te worden van deze onbewuste patronen en verhalen, zodat je meer keuze vrijheid krijgt. Door weer te leren voelen wat er innerlijk leeft, krijg je helderheid op dat wat je tegenhoud voluit te leven. Met Heart Intelligence krijg je greep op je angst, omdat je uit je patroon leert stappen, je “bent” niet langer je angst, je “hebt” angst. En vanaf die plek heb je een keuze om er iets mee te doen. Je leert je energie, emoties en blokkades te voelen, zonder ze te verdringen, kleiner te maken of ze als slecht te bestempelen. Want op het moment dat je iets bewust kan voelen, kan je het ook gaan helen.

Heart Intelligence coaching is steeds gericht op het voelen en ervaren van vreugde, plezier en geluk. Maar door ons te richten op vreugde, plezier en geluk, komt alles wat ons tegenhoudt om dat te beleven of te ervaren naar de voorgrond.

Bij al je trauma’s, je gevoel van afscheiding, gevoel van verlaten en verraden te zijn, je angst “niet goed genoeg te zijn”, zijn altijd anderen bij betrokken geweest, we hebben onszelf nooit verwond of gekwetst. Hierdoor hebben we ook anderen nodig om ons terug verbonden en geliefd te voelen.  Daarom is proceswerk in groep zo krachtig, en de meest directe en snelste weg naar een vrij en stromend leven.

Contacteer mij voor meer informatie of een kennismaking.

Read 1172 times
Super User

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

ADRES PRAKTIJK

Kapelsestraat 187

2950 Kapellen 

FOLLOW US

Volg ons op Social Media!
Op Facebook en Twitter, en nieuwsbrieven via email.